メフテル軍楽隊はトルコ日本友好の架け橋

TSK Mehter Türk Japon Dostluk Köprüsüdür

メフテルが好きだ。Mehter'i çok seviyorum.

メフテルが好きだ。

軍事博物館のコンサートホールの前庭またはホールの横側から行進・演奏しながら入場してくるメフテルが大好きだ。

これを日本でももっと、はたまた故郷福岡の、ソフトバンクホークスが優勝パレードする明治通り辺りででもメフテルが練り歩いたら...!! 想像するだけでもワクワクする。

かつては遠征の際に、トルコ族の軍の士気を上げ、血を沸かせたメフテル軍楽隊が、今度は日本に遠征してきて、トルコへの日本人の想いを熱くする。トルコへの興味を沸かせる。これこそ歴史の遺産として、はたまた文化の通信使として、メフテルがトルコと日本のために素晴らしい実を結ぶことになるのではないか...

それに、トルコに来て軍事博物館のメフテルのコンサートを訪れるのは、日本人が一番多いという。メフテルがもっと頻繁に日本に来るようになれば、トルコやメフテルをもっと知り、好きになる人たちは、少なくないと思うのである。

Mehter’i çok seviyorum.

Askeri Müze’de konser salonunun ön bahçesi veya salonun yan tarafından performans ederek önümüze doğru ilerleyen Mehteran’ı seyretmeyi çok seviyorum. Japonya’da da Mehter’i daha çok izleyebilirsek, hatta benim memleketim Fukuoka’da, takımımız Soft Bank Hawks’ın (Türkiye’deki Beşiktaş veya Galatasaray gibi fanatikleri çok olan memleketimizin beyzbol takımımız) şampiyon olduğu zaman hep zafer geçidinin gerçekleştiği şehir merkez caddesinde de Mehter yürüse ne güzel olur..!!! Sadece böyle hayal etmek bile beni heyecanlandırıyor.
Eskiden sefere çıkıldığında Türk ordusunu teşvik edip askerlerin kanını kaynatan Mehter bandosu, bugün Japonya’ya sefere gelip Japonların Türkiye’ye olan hayranlığını canlandırsa, merakını artsa çok güzel olacak. İşte böyle, tarihi mirası ve kültürel elçisi olarak Mehter Birliği Japonya’ya gelirse, Türkiye ve Japonya için harika meyveler olacaktır.
Ayrıca Türkiye’ye gelenler arasında en çok Japonlar Askeri Müze’deki Mehter konserini seyretmeye geliyorlar. Eğer Mehter daha sık sık Japonya’ya gelirse, Türkiye ve Japonya hakkında daha da bilgi edinerek daha çok sevecek insanların çok olacağını düşünüyorum.
(Yazan : Nanao Kokufu)